Onder het maaiveld junior (2023)

Wist je dat er in een handje grond meer bodemdiertjes leven dan dat er mensen op de aarde wonen? Meer dan acht miljard dus!

Wij mensen vertrouwen al duizenden jaren op de bodem. Planten die ons zuurstof maken groeien in de bodem. Ons voedsel komt uit de bodem. Onze huizen zijn gebouwd van materialen (denk aan hout, klei en cement) die uit de bodem afkomstig zijn. Zonder bodem zou het leven zoals wij dat kennen niet bestaan. Maar we kennen deze wereld niet. De film Onder het Maaiveld Junior brengt daar verandering in en geeft je voor het eerst een inkijkje in de fascinerende wereld onder onze voeten, de basis van ons bestaan.

In de film volgen we een groep kinderen die stap voor stap deze wereld ontdekken. Ze beginnen met iew en ah en vinden het maar vies om met hun handen de aarde in gaan. Maar al snel zijn ze de grootste fans van het ondergrondse leven en willen ze meer weten over bomen die met elkaar praten, schimmels die 10 kilometer lang worden, wormen die ieder jaar de hele bodem door hun darmen laten gaan en het microscopische kleine beerdiertje, dat al miljoenen jaren overleefd in onze natuur.

Alle bodemdiertjes zijn onmisbaar in de natuur: ze houden de bodem gezond. In de wereld boven de grond leven planten, insecten, zoogdieren en vogels, maar vooral ook veel mensen. Maar er is ook een wereld onder ons, direct onder onze voeten. Een spannende ondergrondse wereld van mollen, larven, wormen, schimmels, bacteriën, pissebedden, spinnen, duizendpoten en veel meer. De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur.

De film Onder het Maaiveld Junior neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt! Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat je die kleine beestjes ook bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

Na het zien van de film kijk je op een totaal andere manier naar je eigen omgeving en krijg je zin om zelf aan te slag te gaan. Tegels uit de tuin wippen en de natuur een handje helpen.

GENRE: Documentaire, Familie, Kids
director: Mark Verkerk
DUUR: 83

Sold to:

  • The Netherlands
  • Belgium - Dutch speaking
  • Luxembourg - Dutch speaking

Media

Check out our other movies