Wild (2017)

GENRE: Documentaire, Natuur GEREGISEERD DOOR: Luc EntingDUUR: Feature Length / 3 part series

SPANNING, ONTROERING EN HUMOR OP DE VELUWE

Van het indrukwekkende geburl van edelherten en de vlucht van de buizerd, tot de jacht van de vos en het micro-leven op een grote eik. Natuurfilmer Luc Enting legde het allemaal vast voor zijn beeldschone bioscoopfilm Wild, geproduceerd door PV Pictures.

Enting bracht zijn jeugd door op het Drentse platteland. Sindsdien is hij gefascineerd door de natuur. Hij startte zijn carrière als stedenbouwkundig tekenaar bij de gemeente, maar kiest uiteindelijk voor wat hij het liefste doet: met zijn films mensen, dieren en natuur dichter bij elkaar brengen. Tweeënhalf jaar lang bestond het leven van Enting dan ook uit lange draaidagen om zijn langgekoesterde droom waar te maken: een bioscoopfilm over de Veluwe. Vanuit kleine hutjes ver van de bewoonde wereld wachtte hij keer op keer op dat éne bijzondere moment in het leven van zijn hoofdrolspelers: de vos, het edelhert en het wilde zwijn.

On-Nederlands mooi
Het resultaat van zijn inspanningen is een spannende, ontroerende en vaak ook grappige film, waarin de schoonheid en veelzijdigheid van de Veluwe in elk jaargetijde in beeld is gebracht. Daarnaast zien we de hoofdrolspelers opgroeien naar volwassenheid, wat gepaard gaat met de nodige uitdagingen. Enting: “Ik vind de Veluwe in alle jaargetijden haast on-Nederlands mooi. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noordwest-Europa met een enorme verscheidenheid aan landschappen en leven. Met bossen, heide, zandverstuivingen, beken en stuwwallen. Ik wil met mijn film nieuwe inzichten geven in de veelzijdige natuur van de Veluwe.”

Een cadeautje
“De kracht van de film is dat ik heel dicht op de hoofdrolspelers heb gezeten”, vertelt Enting. “Doordat ik heb gefilmd op plekken die normaal niet toegankelijk zijn voor mensen, kon ik de ontwikkeling van de dieren nauwgezet volgen. Bij verschillende verhaallijnen laat ik de paralellen zien tussen mens en dier: de kijker snapt zo precies wat er met de dieren gebeurt.” Om het verhaal te kunnen vertellen was veel materiaal nodig. “Én geduld, want je hebt de dieren niet aan een touwtje. Je moet hun vertrouwen winnen en dan krijg je soms een cadeautje.”

Kippenvelmoment
Zo’n moment was de geboorte van de vossenjongen die Enting tijdens het hele draaiproces kon volgen. “De vos zorgt voor veel spanning in de film. Hij gaat op jacht: het is eten of gegeten worden. Zodra de jongen volwassen zijn, gaat de vossenfamilie uit elkaar. De jongen moeten op zoek naar een eigen territorium en dat gaat niet zonder slag of stoot. Een kippenvelmoment in de film? Als de vossendochter wordt weggestuurd door haar moeder om zelfstandig te worden. Ze verzet zich, maar gaat uiteindelijk toch.” Nog zo’n spannend moment beleefde Enting toen moeder wild zwijn besloot om met haar jongen de ven over te zwemmen. “Gelukkig haalde de hele familie veilig de overkant. De wilde zwijnen-mannetjes noem ik ook wel de ruige jongens van het bos. Ze hebben een hard bestaan. Ze staan in rangorde helemaal onder aan de ladder en leven vanaf hun derde jaar alleen.”

Februari 2018 in de bioscoop